Forstå, hvorfor angsten rammer, og hvad du selv kan gøre

Published On: 13. maj 2025Tags: Categories: Blogindlæg

Forstå, hvorfor angsten rammer, og hvad du selv kan gøre

Published On: 13. maj 2025Tags: Categories: Blogindlæg
Indhold
Del indlægget

Kæmper du med angst? Læs om hvad angst er, og hvordan terapi kan give dig forståelse, konkrete redskaber og øget livskvalitet. Få hjælp til din angst her i København.

Angst er en af de mest udbredte følelser, vi mennesker oplever. De fleste kender til følelsen af nervøsitet før en eksamen, spænding før en stor begivenhed eller frygt i en truende situation. Men for nogen bliver angsten en altomfattende og uforklarlig følelse, der spænder ben for hverdagen.

Hos os møder vi dagligt mennesker, der kæmper med angst i forskellige former. Dette indlæg er til dig, der ønsker at forstå din angst bedre og få indsigt i, hvad du selv kan gøre, og hvordan professionel hjælp kan være vejen til et liv med mere ro og frihed.

Hvad er angst egentlig? – Kroppens alarm

Grundlæggende er angst en naturlig og nødvendig overlevelsesmekanisme. Tænk på den som kroppens indbyggede alarmsystem. Når vores hjerne opfatter en trussel, udløses en række fysiologiske reaktioner, der gør os lynhurtigt klar til at handle:

  • Hjertet banker hurtigere
  • Vejrtrækningen speeder op
  • Musklerne spændes
  • Sanserne skærpes
  • Man kan opleve svedeture, svimmelhed eller trykken for brystet

Denne reaktion er livsnødvendig, hvis du f.eks. skal træde hurtigt ud af vejen for en bil.

Problemet opstår, når dette alarmsystem bliver overfølsomt og udløses i situationer, der objektivt set ikke indebærer nogen reel trussel. Kroppen reagerer, som var der fare på færde, selvom du sidder trygt hjemme eller befinder dig i en helt almindelig social situation. Det er denne “falske alarm”, der kendetegner angst, og som kan føles forvirrende og invaliderende.

Angst er mere end bare bekymrede tanker. Det er også en kropslig og følelsesmæssig oplevelse, der kan vise sig som:

  • Kropslige fornemmelser: Hjertebanken, svedeture, trykken for brystet, svimmelhed, muskelspændinger, uro i maven eller en konstant følelse af at være “på vagt”.
  • Følelsesmæssig overvældelse: En diffus uro, panikfølelse, irritabilitet, håbløshed eller en følelse af at være fanget.
  • Adfærdsmæssige ændringer: Undgåelse af bestemte situationer, steder eller mennesker, søvnproblemer, koncentrationsbesvær eller et øget behov for kontrol.

Angst er ikke en “fejl” i din tænkning, men ofte en naturlig, omend overvældende, reaktion på indre eller ydre pres, tidligere oplevelser eller en følelse af at have mistet fodfæstet.

Hvorfor får man angst? – De mange ansigter af angstens årsager

“Hvorfor rammer angsten lige mig?” er et spørgsmål, mange med angst stiller sig. Der er sjældent én simpel forklaring. Angst udvikles næsten altid i et komplekst samspil af flere faktorer:

  • Livserfaringer: Stressende eller traumatiske oplevelser, både i barndommen og voksenlivet (f.eks. tab, sygdom, store forandringer eller langvarigt pres), kan påvirke os. At bekymre os kan være en strategi, som vi har udviklet, der på et tidspunkt har været en hjælp til at undgå ubehagelige situationer. Men nogle gange bliver vores strategier det, der spænder ben for os på den lange bane.
  • Adfærd: Nogle gange kan vi komme til at vedligeholde angsten, hvis vi fx undgår situationer, der føles ubehagelige. Undgåelse giver kortvarig lettelse, men bekræfter desværre hjernen i, at situationen er farlig, og det kan få angsten til at vokse på sigt.
  • Fysiske faktorer: Visse fysiske tilstande, hormonelle ubalancer eller brug af stimulerende stoffer (som koffein) kan forstærke angstsymptomer.

Det er uvist, om der også kan være fysiologiske forklaringer på, hvorfor nogle får en angst. Det er vigtigt at forstå, at angst ikke er et tegn på svaghed, men et resultat af et komplekst samspil mellem flere faktorer.

Angst har mange ansigter – Kender du til disse former?

Angst kan vise sig på mange forskellige måder. At kende til nogle af de mere almindelige former kan hjælpe dig med at sætte ord på dine egne oplevelser.

Måske kender du til en næsten konstant følelse af uro og en tendens til at bekymre dig om mange forskellige ting – både stort og småt, og ofte om fremtiden? Det kan føles som en grundlæggende nervøsitet, der aldrig helt slipper taget.

Det kan også være, at du oplever pludselige, intense og overvældende anfald af frygt, hvor kroppen reagerer kraftigt med eksempelvis hjertebanken, svimmelhed, åndenød, trykken for brystet eller en frygt for at miste kontrollen eller dø? Selve panikanfaldene er meget ubehagelige, og ofte udvikler man en frygt for frygten – en angst for at få et nyt anfald.

For nogle er det samværet med andre mennesker, der vækker stor angst. Frygten for at blive negativt bedømt, for at sige eller gøre noget pinligt, eller for ikke at slå til socialt, kan fylde alt. Det kan føre til, at man undgår sociale situationer, hvilket kan være meget begrænsende.

Andre igen kæmper med en intens og specifik frygt rettet mod bestemte objekter eller situationer – det kan være frygt for højder, lukkede rum, edderkopper, tandlægebesøg, at flyve eller eksamensangst.

Angsten kan også kredse om en vedvarende bekymring for at have eller udvikle en alvorlig fysisk sygdom. Selv når lægeundersøgelser viser, at alt er i orden, kan frygten være svær at slippe, og man er måske overdrevent opmærksom på kroppens signaler.

Uanset hvordan din angst specifikt kommer til udtryk, er det vigtigt at huske, at du ikke er alene med disse oplevelser. Mange mennesker kæmper med lignende udfordringer, og det afgørende er, at der findes god hjælp og støtte at hente, så angsten ikke får lov at definere dit liv.

Hvad kan du selv gøre for at håndtere din angst?

Selvom angst kan føles overvældende, er der heldigvis meget, du selv kan gøre for at lære at håndtere den i hverdagen. Det kræver øvelse og tålmodighed:

  • Anerkend og acceptér: Prøv at møde angsten med venlighed i stedet for kamp. Sig til dig selv: “Okay, angsten er her lige nu. Det er ubehageligt, men det er ikke farligt, og det går over igen.” Det kan være svært og føles kunstigt i starten – måske det tager lidt tid at finde nogle sætninger, som passer godt til dig. Hvis du finder ud af, hvad angsten handler om, kan det være lettere at berolige den.
  • Arbejd med dit åndedræt: Langsomme, dybe vejrtrækninger er et effektivt værktøj til at berolige nervesystemet. Fokusér på at puste længere ud end du trækker ind.
  • Vær til stede (Mindfulness & Grounding): Øv dig i at flytte din opmærksomhed fra angstfyldte tanker til dine sanser i nuet. Hvad ser du? Hvad hører du? Hvad mærker du mod din hud? Måske vil det hjælpe at krumme tæerne eller at bevæge fingrene. Dette kan “grounde” dig.
  • Bevæg din krop eller gør det, der virker for dig: Meget forskning viser at regelmæssig motion reducerer stresshormoner og forbedrer humøret. Selv en kort gåtur kan gøre en forskel. Men hvis det bliver et krav til dig selv og ikke føles rart, så er det ikke nødvendigvis en god strategi for dig. Hvis du har andre strategier, der virker bedre, så gør brug af dem.
  • Pas på din livsstil: Prioriter god søvn, spis kontinuerligt og balanceret, og vær opmærksom på dit indtag af koffein og alkohol, som kan forstærke angst.
  • Udfordr dine tanker: Lær at genkende og sætte spørgsmålstegn ved dine negative og katastrofetanker. Spørg: Er tanken sand? Hvad er beviset? Er der en mere realistisk mulighed?
  • Mød din frygt gradvist: Undgåelse vedligeholder angsten. Under trygge rammer (evt. med professionel hjælp) kan du gradvist udsætte dig selv for det, du frygter. Det lærer hjernen, at faren ikke er reel.
  • Tal om det: Del dine oplevelser med én, du stoler på – en ven, familie eller en professionel. At sætte ord på følelserne kan lette byrden.

Få professionel hjælp: Terapi mod angst i København

Hvis din angst er vedvarende eller påvirker din hverdag markant, er det et tegn på, at du ikke skal kæmpe alene. Professionel hjælp hos en psykolog er en yderst effektiv vej til at få kontrol over angsten og genvinde din livskvalitet.

Hvad kan du få ud af terapi hos os i København?

Målet med terapi er ikke blot at “fjerne” angsten, men at hjælpe dig med at forstå den, mindske dens magt over dig og give dig redskaber til at leve et meningsfuldt liv – også når angsten kigger forbi. I vores psykologhus centralt i København kan vi tilbyde dig:

  • Et trygt og fortroligt rum: Et sted hvor du kan tale åbent om din angst uden frygt for fordømmelse.
  • Dybere forståelse for din angst: Sammen udforsker vi, hvorfor din angst opstår, hvad der trigger den, og hvilke dybereliggende mønstre der kan være på spil.
  • Konkrete redskaber tilpasset dig: Du vil med psykologen kunne udvikle værktøjer og øvelser til at berolige nervesystemet, arbejde med tanker og følelser og gradvist møde de situationer, du frygter.
  • Styrket forbindelse til dig selv og dine værdier: Genfind kontakten til det, der er vigtigt for dig, og få modet til at leve i overensstemmelse med dine håb og drømme, selv når angsten er der.
  • Oplevelsen af handlekraft og håb: Når du forstår din angst bedre og oplever, at du kan påvirke den, vokser følelsen af handlekraft og troen på fremtiden.
  • Bedre livskvalitet og øget trivsel: Det overordnede mål er et liv med færre begrænsninger, mere glæde og en generelt forbedret trivsel.

Vi specialiserer os i behandling af forskellige former for angst og benytter veldokumenterede metoder. Du kan også læse specifikt om f.eks. eksamensangst her.

Din vej starter her: Terapi mod angst i København

At tage det første skridt mod at søge hjælp kan i sig selv føles angstprovokerende, men det er også et tegn på styrke og et ønske om forandring.

I vores psykologhus centralt i København er vi klar til at støtte dig på din rejse mod et liv med mindre angst. Vi tror på, at vejen går gennem en tryg terapeutisk relation, hvor der er plads til hele dig.

Er du klar til at tage hånd om din angst og investere i din trivsel? Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Du kan booke en tid her

Du finder os centralt i København, og vi ser frem til at høre fra dig.

Skrevet af:

Josephine Bojsen-Møller

Psykolog Josephine Bojsen-Møller