Depression: Når tristheden tager over – Forstå hvorfor og få hjælp

Published On: 21. maj 2025Tags: Categories: Blogindlæg

Depression: Når tristheden tager over – Forstå hvorfor og få hjælp

Published On: 21. maj 2025Tags: Categories: Blogindlæg
Indhold
Del indlægget

Kæmper du med tristhed, energimangel og tab af lyst? Lær om hvad depression er, hvorfor den rammer, symptomerne, og hvordan terapi kan hjælpe dig tilbage til lyset. Få hjælp til din depression her i København.

Alle oplever perioder med tristhed, modløshed eller manglende energi. Det er naturlige følelser, der hører livet til. Men når følelsen af tristhed bliver vedvarende, dyb og påvirker din evne til at fungere i hverdagen, kan der være tale om depression.

Depression er en udbredt udfordring, og du er langt fra alene, hvis du kæmper med den. Hos os møder vi dagligt mennesker, der søger hjælp til at navigere i depressionens landskab. I dette indlæg vil vi dykke ned i, hvad depression er, hvorfor den opstår, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvordan du kan finde vejen frem – både på egen hånd og med professionel hjælp.

Hvad er depression? – En dybere forståelse af symptomerne

Depression er mere end bare en følelse af tristhed. Det er en kompleks tilstand, der påvirker dine tanker, følelser, adfærd og krop. De mest centrale symptomer på depression er:

  1. Vedvarende tristhed eller nedtrykthed: En følelse af tomhed, modløshed eller ulykkelighed.
  2. Tab af interesse eller lyst: En markant nedsat interesse eller glæde ved stort set alle aktiviteter, som du ellers plejede at nyde – hobbyer, sociale arrangementer, arbejde osv.

Ud over disse kernesymptomer kan depression også vise sig gennem en række andre tegn og symptomer, som kan variere fra person til person:

  • Ændringer i appetit og vægt: Enten nedsat appetit og vægttab eller øget appetit og vægtøgning.
  • Søvnforstyrrelser: Vanskeligheder ved at falde i søvn eller sove igennem, eller omvendt øget søvntrang og overdreven søvn.
  • Nedsat energi og træthed: En overvældende følelse af udmattelse. Alt føles tungt og kræver uendelig meget energi.
  • Motorisk uro eller hæmning: Følelsen af at være rastløs og ude af stand til at sidde stille, eller omvendt en markant nedsat hastighed i bevægelser og tale.
  • Følelser af værdiløshed eller skyld: Fokus på egen utilstrækkelighed, følelse af at være en byrde for andre eller stor skyldfølelse. Ofte forekommer mange kritiske tanker om en selv.
  • Nedsat evne til at tænke, koncentrere sig eller tage beslutninger: Problemer med hukommelsen, sværhedsgrad ved at fokusere, planlægge eller gennemføre opgaver.
  • Tanker om død eller selvmord: Tilbagevendende tanker om døden, selvmordsplaner eller forsøg. OBS: Hvis du har disse tanker, er det yderst vigtigt at søge akut hjælp. Ring 112, til Livslinjen på 70 201 201, kontakt en lægevagt eller Akuttelefonen eller tag på skadestuen.

Depression er altså en tilstand, der påvirker både din psykiske og fysiske tilstand dybtgående. Det er ikke noget, man “bare” kan tage sig sammen til at komme ud af.

Hvorfor får man depression? – Årsagerne bag den tunge følelse

Der er sjældent én enkeltstående årsag til, at depression rammer. Det er typisk et resultat af et komplekst samspil mellem flere faktorer:

  • Stressende livsbegivenheder: Store tab (dødsfald, brud), alvorlig sygdom, arbejdsløshed, økonomiske problemer eller langvarigt stress kan udløse en depressiv episode.
  • Traumer i barndommen: Tidlige negative oplevelser som misbrug, svigt eller tab kan øge risikoen for at udvikle depression senere i livet.
  • Fysiske sygdomme: Visse kroniske sygdomme, hormonelle ubalancer eller neurologiske lidelser kan være forbundet med depression.
  • Misbrug: Alkohol- og stofmisbrug kan både udløse og forværre depression.

Det er uvist, om der også kan være fysiologiske forklaringer på, hvorfor nogle får en depression. Det er vigtigt at huske, at depression kan ramme alle, uanset baggrund eller livssituation.

Hvad kan du selv gøre for at håndtere depressionen?

Selvom depression ofte kræver professionel behandling, er der ting, du selv kan gøre for at støtte din helingsproces og mildne symptomerne.

  • Oprethold en rutine: Forsøg at opretholde faste sengetider, spisetider og daglige aktiviteter, selvom det føles svært. Struktur kan give en følelse af normalitet.
  • Bevæg din krop: Fysisk aktivitet, selv let motion som en kort gåtur, kan have en positiv effekt på humør og energiniveau – gør det, der føles rart for dig.
  • Spis sundt og sov godt: Fokusér på en næringsrig kost og prøv at skabe gode betingelser for søvn, da krop og sind hænger uløseligt sammen.
  • Undgå isolation: Selvom trangen til at trække sig er stor, så prøv at holde kontakt til venner og familie. Del dine følelser med én, du stoler på.
  • Gør små, behagelige ting: Selvom du ikke har lyst, så prøv at gøre små ting, du tidligere nød. Selv en kort stund med en hobby eller at lytte til musik kan bryde den negative spiral.
  • Udfordr negative tanker (forsigtigt): Begynd at læg mærke til dine negative tankemønstre. Er de absolut sande? Kan du finde en mere nuanceret måde at se tingene på? Det kan være svært at gøre på egen hånd, men vil være et centralt fokus i terapi.
  • Vær tålmodig med dig selv: Depression kan være svært at komme ud af på egen hånd. Vær ikke for hård ved dig selv, fordi du ikke har samme overskud som tidligere.

Få professionel hjælp: Terapi mod depression i København

Mens selvhjælpsstrategier kan støtte, er professionel behandling ofte nødvendig for at komme sig over depression. En psykolog kan tilbyde en dybere forståelse af dine vanskeligheder og effektive værktøjer til at bryde den depressive spiral.

Hvad kan du forvente af terapi hos os i København?

I vores psykologpraksis i København tilbyder vi specialiseret hjælp til depression. Et terapiforløb hos os kan give dig:

  • Et trygt og fortroligt rum: Et ikke-dømmende miljø, hvor du kan tale åbent om dine mest sårbare følelser.
  • Forståelse for din depression: Sammen udforsker vi de unikke årsager og mønstre, der bidrager til netop din depression. Måske er nedtryktheden et oprør mod noget? At reagere på verden med tilbagetrækning og opgivenhed kan give god mening, selvom det også kan føles skamfuldt og overvældende ikke at være ovenpå.
  • Konkrete redskaber: Lær strategier til at håndtere depressive symptomer, genaktivere dig selv, arbejde med negative tankemønstre og forbedre din trivsel.
  • Identificering af underliggende mønstre: Terapi kan hjælpe dig med at opdage og bearbejde dybereliggende årsager, der kan bidrage til depressionen.
  • Styrkelse af mestringsstrategier: Opbyg dine evner til at håndtere fremtidige udfordringer og forebygge tilbagefald.
  • Genfinding af håb og mening: Terapi kan hjælpe dig med at genopdage glæden ved livet og finde vejen tilbage til et meningsfuldt liv i overensstemmelse med dine værdier.

Vi arbejder med velafprøvede terapeutiske metoder til behandling af depression tilpasset netop dine behov.

Din vej mod bedring starter her: Terapi mod depression i København

At række ud efter hjælp kan føles som et stort skridt, især når man kæmper med depressionens energiforladthed og håbløshed.

I vores psykologhus centralt i København er vi dedikerede til at støtte dig på din vej ud af depressionen. Vi tilbyder et empatisk og professionelt rum.

Er du klar til at tage hånd om din depression og investere i din fremtid? Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Du kan booke en tid her

Du finder os centralt i København, og vi ser frem til at høre fra dig.

Skrevet af:

Josephine Bojsen-Møller

Psykolog Josephine Bojsen-Møller